Заједно сачувајмо здравље деце у колективу

 

Поштовани родитељи,

Правила која су пред вама осмишљена су како би се неговало здраво окружење и како би се чувало, како здравље вашег, тако и здравље остале деце која бораве у колективу.

  • Уколико се при пријему посумња или примети, на основу видљивих делова коже и слузокоже, почетак болести, дете се неће примити и саветоваће се родитељу да дете одведе лекару. (У складу са Правилником о ближим условима и начину остваривања превентивно-здравствене заштите деце у предшколској установи)
  • Када дете добије повишену температуру у вртићу, или се посумња на почетак болести сестра на превентиви или васпитач, позива родитеља да дође и преузме дете. Зато је потребно да васпитач или сестра на превентиви имају ваше доступне бројеве телефона.
  • Ако је дете у току ноћи или претходног дана имало повишену температуру, надражајни кашаљ, ретке или учестале столице, повраћање, осип, кашаљ, отежано дисање или друге здравствене тегобе, дете не треба да буде у колективу, остављате га код куће и водите лекару на преглед. Омогућите детету да се излечи у потпуности и тек након тога га, са потврдом лекара, доведите у групу.
  • Дете са инфекцијом слузокоже уста ( херпес, афта...) и очију ( коњуктивитис ) такође не доводите у колектив.
  • Дете на терапији антибиотицима остаје код куће онолико дана колико је одредио педијатар и враћа се у колектив са потврдом педијатра.
  • Када дете изостане из групе, родитељ обавештава васпитача о разлозима, а приликом доласка детета у ПУ доноси оправдање од педијатра. У складу са Стручно-методолошким упутством за спровођење Уредбе о Националном програму здравствене заштите жена, деце и омладине, родитељи доносе Упут за предшколску установу:

-          приликом првог упућивања у ПУ

-          после сваке прележане болести

-          после сваког одсуства дужег од пет радних дана

-          приликом одласка детета на летовање и зимовање

             У складу са истим упутством, ако се код детета које похађа ПУ утврди да болује од заразне болести, родитељ је у обавези да обавести ПУ.

  • Поштујући добробит детета, родитељ, односно, старатељ приликом уписа детета у ПУ, информише медицинску сестру на превентивној здравственој заштити о здравственом стању и специфичним потребама и здравственим ризицима детета, и то:

-          У случају када постоји преосетљивост детета на лек, намирницу, готову храну, убод инсекта и сл., родитељ информише о томе медицинску сестру на ПЗЗ, и потом доставља мишљење педијатра о неопходном хигијенско-дијететском режиму у току боравка детета у предшколској установи;

-          Код детета са хроничном незаразном болести, због које може у току боравка у ПУ доћи до погоршања здравственог стања, родитељ медицинској сестри доставља стручно мишљење и упутства изабраног педијатра о мерама које треба спровести у току боравка у ПУ.

  • У случају појаве вашљивости косматог дела главе, медицинска сестра на пословима ПЗЗ обавештава родитеља и изолује дете из групе до доласка родитеља. Након спроведених мера према упутству педијатра, родитељ доставља потврду изабраног педијатра да дете може да борави у колективу.
  • Молим Вас да поведете рачуна о личној хигијени детета (чиста коса и кожа, уредно подрезани нокти, чиста собна обућа, чиста гардероба… ), јер је хигијена кад си чист, а хигијена је пола здарвља.

 

С поштовањем,

Служба превентивно-здравствене заштите ПУ „Лане“