Васпитачи

Централни објекат ПУ „Лане“, налази се у улици Мишићевој број 1, у мирном делу града, сакривен од гужве и саобраћаја. Велика зграда вртића окружена је двориштем у коме деца имају простор за сигурну и безбрижну игру.

Централни објекат је просторно највећи. Има своју салу за физичке активности деце, која је и омиљено одредиште нарочито у хладним данима. Захваљујући овом светлом и пространом простору, у могућности смо да дечију потребу за физичким активностима задовољимо свакодневно и независно од временских прилика. Када је време лепо, више времена деца проводе у дворишту вртића. Травната површина по којој се може слободно кретати и трчати опремљена је справама за игру: љуљашкама, тобоганима, клацкалицама, пењалицама, пешчаником..

Радне собе су опремљене по центрима интересовања у којима деца могу да се играју разноврсних игара и баве разним активностима које подстичу развој њихове креативности, способности, радозналост и жељу за учењем (центар за игре маште и улога, центар ликовног стваралаштва, градитељски центар, центар друштвених игара, библиотека...)

У овом објекту смештене су 4 васпитне групе. Групе су формиране према узрасту, уз индивидуализован приступ сваком детету. Са децом васпитних група ВОР реализује 8 васпитача.

Васпитачи су особе које брину о деци током њиховог боравка у ПУ, негују их, образују, социјализују, усмеравају на прави пут. Васпитачи настоје да упознају свако дете, да се приближе нивоу дечијег размишљања и труде се да задовоље развојне потребе сваког детета, поштују права детета, његове склоности и интересовања, негују и подстичу дечју индивидуалност, креативност и машту. Рад васпитача заснива се на плану и програму саме установе и прилагођен је узрасту и могућностима деце.

Уз помоћ овог плана свако од васпитача прати свој рад, оцењује ефикасност рада, сагледава и прати дечји развој и напредовање. Уколико постоји потреба, на основу праћења интересовања деце, васпитачи коригују свој план што зависи од вештина и особина које поседују а то су: сналажљивост, интелектуална надарености, емоционална зрелости и изнад свега неизмерна љубав према деци.

 Одговорност васпитача огледа се кроз:

-       бригу о физичком, психичком, социо-емоционалном, сазнајном развоју

-       бригу о развоју комуникације и стваралаштва

-       сарадњу са педагошко-психолошком службом

-       сарадњом са стручним кадром из разних области, службом Центра за социјални рад

-       благовремено уочавање недостатака или способности детета

-       васпитање и образовање деце

 

Активности и игре које се организују имају за циљ да подстакну:

 

-          социо-емоционалне односе

-          моторичке способности

-          интелектуалне способности

-          музичко-ритмичке способности

-          графичко-ликовне способности

-          језичке способности

 

Шта се ради у нашем објекту: дружимо се, играмо, учимо (о себи, о окружењу...), сазнајемо, истражујемо, певамо, плешемо, цртамо, стварамо.. Дакле, кроз игру, музику, покрет, глуму, цртање, учење – наш вртић омогућава да деца развију своје креативне, интелектуалне и физичке способности.

Важно је да се деца и родитељи код нас осећају пријатно, да подстакнемо сналажљивост и имагинативност, да допринесемо развоју дечјих способности, да развијамо одговоран и брижан однос деце према другима.

Познато је да се у нашем објекту већ годинама организују дружења и креативне радионице са децом и родитељима, које се са нестрпљењем очекују и након тога дуго препричавају.