Исхрана

ИСХРАНА

 

            Исхрана деце реализује се у централној кухињи ПУ “ЛАНЕ” у Мишићевој улици и под сталним је надзором нутриционисте. У кухињи се припремају оброци за децу која су у централном објекту у Мишићевој, као и за децу која су у другим објектима целодневног боравка на територији општине а то су: ”Гордана Брајовић” у Буцековој улици где има 154 деце, Житковац са 46 деце, ВПШ са 24 деце и АЛ. Рудник са 12 деце. Храна се у тим објектима транспортује адекватним возилом - термокинг и у одговарајућим посудама до кухиња одакле се сервира деци. Сва деца добијају исту храну у току дана. На реализацији оброка раде два кувара и четири сервирке. У сваком објекту постоје обучене особе за поделу хране- сервирке. У Буцековој на томе раде три сервирке - због бројности гупа, а у осталим објектима је по једна сервирка. У вртићу има уписано 404 деце тако да се из централне кухиње дневно реализује 1212 оброка (доручак, ручак, ужина). Јеловник се саставља једном недељно и исти је у свим објектима. Предшколска установа добија намирнице од добављача који су изабрани на самостално спроведеним јавним набавкама. Листу за набавку намирница, једном годишње предлаже комисија по препоруци нутриционисте.

            Дељење оброка у групи је можда најлепши осећај за дете које сада има своју нову, малу породицу. Осећај припадања је много јачи од извољевања,па отуд некритично прихватање разних укуса,облика и боја хране. На тај начин касније у животу настају одрасли људи којима није претерано важно шта, како и када једу… њима је друштво важније. Према томе, побуна за породичним столом може да буде чак и пожељна. Наши малишани врло рано имају издефинисан укус поводом многих ствари, а нарочито хране. Такву критичност треба неговати и поштовати.

            Исхрана у најранијем узрасту креира каснији став према избору хране. Оброци у нашем вртићу су углавном добро кориговани и избалансирани. Оброци са децом из вртића помоћиће малишанима да прихвате разне врсте хране, па ће пробирљиво дете добро да реагује када види другу децу да једу разноврсну храну. Тада се дете адаптира на то да не може да очекује замену за храну која је испред њега. Породичне навике у исхрани много утичу на мало дете, а када је старије, утицај друге деце је пресудан. Контрола исхране деце у предшколским установама обавља се на неколико нивоа. Нутрициониста, магационер, сестре на превентиве и сви запослени у кухињама - дужни су да контролишу намирнице које се користе за припрему хране, као и ток припреме оброка за децу. Контрола обухвата проверу потврда о здравственој исправности хране, као и праћење изгледа тј. органолептичких особина.

             Системска контрола је у надлежности Института за јавно здравље-Ниш. Контрола уз узимање брисева из кухиње, руку и одеће радника врши Одељење за санитарну инспекцију Ниш, једном месечно и доласци су без најава. Енергетска вредност оброка се контролише четири пута годишње и истовремено се ради биохемијска структура оброка – тј. баланс исхране.

            Исхрана у вртићу би требало да обезбеди 75 процената енергетске вредности дневних потреба деце за протеинима, угљеним хидратима, мастима, витаминима и другим нутријентима а 25 процената остаје родитељима да деци обезбеде преко ужине и вечере.  

          Исхрана деце у ПУ “ЛАНЕ” је:

-добро уравнотежена

-здрава исхрана

-базирана на уношењу разноврсне хране

-садржи све хранљиве састојке

-обезбедјује оптималан дневни унос енергије иомогућава нормалан раст иразвој деце.

 

            Исхрана у вртићу има све карактеристике које треба да задовољи исхрана деце у колективу. Резултати анализа енергетске вредности оброка и контроле безбедности намирница као и контроле брисева на чистоћу који се годинама раде у овој установи, то и потврђују.

        Деца у вртићу имају три оброка: доручак, ручак и ужину. Између оброка постоји правилан размак и правилно процентуално учешће угљених хидрата, беланчевина и масти. Енергетске потребе су следеће:

 

-деци  јасленог узраста потребно је 975 кцал

-деци од 3-5 год.                              1200кцал

-деци од 5-7 год.                              1400кцал

 

Целодневни оброк у вртићу обезбедјује правилан унос

  • угљених хидрата 60 процената дневног уноса. Ту треба бити што већа заступљеност интегралних житарица. 
  • масти  30 процената дневног уноса,а масти биљног порекла треба чинити половину дневниг уноса.
  • беланчевине ,треба се уносити беланчевине биљног иживотињског порекла.

 

            Врло често имамо децу са алергијом на глутен – цериаклије, и ту спроводимо дијеталну исхрану у договору са родитељима. Поред тога врло су честе код деце задњих година алергије на млеко а самим тим и на млечне производе,тако да и у том делу сагледавамо децу на адекватан начин.

            Како би подигли услуге на још један виши ниво ПУ “Лане” од 2011 год. је почела примену међународног стандарда Система безбедности хране HACCP.

            Циљ процедуре је дефинисање поступака према захтевима HACCP којима се обезбеђује здравствена безбедност оброка произведених у ПУ “Лане”. Увођењем Система безбедности хране, исхрану деце чини безбедном, квалитетном и сигурном, што је за здрав физички развој и формирање интелектуалних вештина деце један од најбитнијих предуслова.

 

Шта је HACCP систем ?

 

            HACCP је савремени, превентивни концепт који обезбеђује хигијенску, токсиколошку и сваку другу безбедност намирница. Најкраће дефинисано, HACCP систем представља низ поступака за контролу процеса и критичних тачака у ланцу производње хране, са крајњим циљем да потрошач конзумира намирницу у стању и на начин који ће бити безбедан по његово здравље.

Дакле , HACCP СЕ НЕ ОДНОСИ НА КВАЛИТЕТ ПРОИЗВОДА ВЕЋ НА ЊЕГОВУ ЗДРАВСТВЕНУ ИСПРАВНОСТ.

Скраћеница HACCP потиче од следећих речи :

Hazard – опасност по здравље у одређеној тачки процеса производње намирница.

Analysis - анализа опасности од могуће контаминације производа у свакој тачки процеса производње намирница.

Critical - одређивање критичних тачакау процесу за здравствену безбедност производа.

Control  - контрола критичних тачака процеса.

Point - тачка процеса производње намирница.