Ланетов фестивал игре

FI2024-0013

Трећу годину за редом, предшколска установа „ЛАНЕ“организује „ Ланетов фестивал игре“, манифестацију која се одржава поводом обележавања Дана општине Алексинац.

Трудимо се да тема фестивала увек буде другачија, да је деци инспиративна и привлачна, а да одговара њиховом узрасту.

Све активности у којима деца учествују, организујемо као интерактивне игре, што је у складу са концепцијом Нових основа програма предшколског васпитања и образовања „Године узлета“. Идеја фестивала је да, осим деце која похађају вртић, учешће у овој манифестацији узму и деца која су ван система, да дођу са родитељима и придруже нам се. Такође, присуствовали су и наши драги гости: деца и одрасли из основне школе за ученике са сметњама у развоју „Смех и Суза“, из Установе за децу и младе „Христина Маркишић“ и Друштво за помоћ ментално недовољно развијеним лицима – Алексинац. Ове године, гости су нам и представници Уницеф-а, који су дошли у посету нашој ПУ.

Назив овогодишњег Ланетовог фестивала игре је “Маштаоница – у свету игре и уметности“. Желимо да се деца кроз учешће у различитим активностима упознају са могућностима и избором које им пружа наш град, везано за уметност.

Организацију ове манифестације су помогли и наши партнери: Основна музичка школа, школица глуме, културно – уметничком друштво, балетска школа, удружење ликовних уметника и Центар за културу и уметност кроз „креативну радионицу“.

Сва деца су имала могућност да се упознају са инструментима, да направе неке од њих од различитих материјала; да разгледају костиме и реквизите за глуму и опробају се као глумци; да погледају народну ношњу коју користе чланови фолклора и да заиграју са њима; да им сликари – педагози приближе уметност сликања и заједно се опробају у њој; да погледају костиме и игру грациозних балерина, а затим да заједно вежбају, а у креативној радионици да на свој дечји начин, прикажу шта би желела да имају у граду, што би био њихов простор за развој културе и уметности.

У овој манифестацији, учествуовала су деца из 9 група предшколске установе, њих око 240-оро: 6 група чија су деца у години пред полазак у школу и 3 старије вртићке групе са својим васпитачицама.

Захваљујемо се на сарадњи, пре свега Општини Алексинац, под чијим покровитељством је организована ова манифестација, затим Центру за културу и уметности у Алексинцу, Основној музичкој школи „Владимир Ђорђевић“, Удружењу ликовних уметника Алексинац, Школици глуме (млађа група), Градском културно – уметничком друштву (фолклорном друштву), Балетској школи „Пируета“ и нашој васпитачици, Снежани Милићевић, која је била за штандом креативне радионице.

Више слика погледајте у ГАЛЕРИЈИ